כולנו מעדיפים לשמור את רכושנו לעצמנו. אך אין זה מן הנמנע שבבוא העת נאלץ לבצע, או לחילופין נשמח לזכות בחלוקת רכוש. חלוקה כמו זו תתבצע בדרך כלל בשני המקרים הבאים: ירושה וגירושין.
חלוקת רכוש בין יורשים:
כאשר אדם מוריש את נכסיו, הוא מחיל על הנכס הנמכר היטלים ומיסים שונים כמו היטל השבחה אם קיים, או מס שבח שיכול להגיע לסכומים גבוהים. בירושה קיימים מספר פטורים הנובעים מ- 'פטור דירת ירושה'. חוק זה מקנה ליורש המקבל את הנכס פטור ממס שבח ופטור חלקי ממס רכישה, כך שכדי להשיג מקסימום מפטורים אלה כדאי ליורשים להעביר הלאה את הנכס ביניהם ולא למכור אותו לצד שלישי.
במידה והיורשים קיבלו החלטה שלא למכור את הנכס, נוצר מצב של שותפים או שותפויות ברכוש. אם זה כאשר מדובר בירושה של נכס אחד או במקרה בו קיימת ירושה של נכסים רבים. במקרה כמו זה שמאי מקרקעין ישרטט גבולות גזרה הוגנים בין היורשים.
חלוקת רכוש בהליך גירושין:
זוגות בהליכי גירושין, מלבד פעולות הבירוקרטיה שעליהם לבצע, הם נאלצים לחלק את נכסיהם. ברוב המקרים החלוקה תעשה באופן שווה. אבל האמת היא שלפעמים זה לא אפשרי מסיבות שונות. בכל מקרה בסופו של דבר הם אלו שיחליטו כיצד תתבצע החלוקה, בין אם הדירה תימכר והסכום יחולק ביניהם בדרך זו או אחרת ובין אם הדירה תישאר ברשות אחד מבני הזוג וערכה יאוזן על ידי נכסים אחרים. אולם, באם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמה בנושא החלוקה, על בית המשפט להכריע ביניהם.
כאשר מדובר בחלוקת נכס בין בני זוג בהליך גירושין רשויות המס סבורות כי התמורה אותה קיבל בן הזוג ממכירת הדירה מושפעת מזכויות בנייה נוספות. זו הסיבה ששמאי מקרקעין המתמחה בגירושין יפעל לטובת פירוק שיתוף על פי סעיף 49 ז לחוק מיסוי מקרקעין.
בכל מקרה כדי להעריך את הנכס המשותף באופן מקצועי מדויק ואובייקטיבי על היורשים או לחלופין על בני הזוג, לפנות לשמאי המקרקעין שיערוך עבורם את שומת המקרקעין המלאה והמפורטת.
חוות הדעת של השמאי משקללת בין השאר את נתוני זיהוי הנכס, מצבו הפיזי, סביבת הנכס, מפגעים הקיימים באזור הנכס, מצבו המשפטי, נתוני התכנון קיימים ועתידיים ובדיקות הרישוי.